Бизнес, қоғам, мемлекет – азық-түлік қауіпсіздігі мен тәуелсіздігі мәселелерін шешу үшін бірлесе жұмыс істейді.
10 қараша күні Академияда дөңгелек үстел өтті. Онда азық-түлік қауіпсіздігінің өзекті мәселелері және оны шешу жолдары талқыланды. Дөңгелек үстел «Data Driven Decision Making тұжырымдамасы негізінде жаһандық сын-қатерлер жағдайында өңірдің азық-түлік қауіпсіздігін басқару» АР14871923 ғылыми жобасын жүзеге асыру аясында өтті (ғылыми жетекшісі профессор Раушан Дуламбаева).
Шақырылған сарапшылар арасында MedHouse Kazakhstan ЖШС директоры, Астана қаласы Кәсіпкерлер палатасының Өңірлік кеңесінің мүшесі С. К. Исабаев (бизнес мүддесі), Астана қоғамдық кеңесінің ақпараттық-талдау жұмысы мәселелері жөніндегі комиссиясының мүшесі, «Бизнес, қоғам және мемлекет байланыстары жөніндегі қауымдастық» ЗТБ президенті А.Д. Өтеуова (халық мүддесі), ҚР АШМ агроазық-түлік нарықтары және ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу департаменті басқармасының басшысы С.К. Камзина және оның орынбасары С.К. Жұрынова сөйлеген сөздері тыңдаушылар арасында қызығушылық тудырды. Азық-түлік қауіпсіздігінің физикалық және экономикалық қолжетімділігі, отандық азық-түлік тауарларының сапасын арттыру, әлеуметтік маңызы бар азық-түлік тауарларымен (ӘМАТ) қамтамасыз ету мәселелерін шешу үшін жаңа саясатты қалыптастыру, бизнесті қолдау бағдарламаларын сүйемелдеудің бизнес-процестерін жетілдіру және т. б. өзекті мәселелер көтерілді.
Сонымен қатар дөңгелек үстел барысында 2 курс магистранттары Н. Хатипова, Ж. Халиуллин, Ж. Жақсыбекова баяндама жасады. MRD, МРР білім беру бағдарламаларының 1 курс магистранттары да белсенді қатысты. Жиында Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелерін шешу бойынша көптеген ұсыныстар айтылды.
Кездесуде көтерілген өзекті мәселелер:
– ӘМАТ және әлеуметтік осал Халықты немесе бүкіл халықты қолдау, мемлекеттік саясат қандай болуы керек?
– Ауыл шаруашылығы өнімдерінің бағасын реттеу және оған 15% үстемеақыны бақылау қажеттілігі бар ма, әлде бағаны реттеудің нарықтық тетігі әлі де тиімді ме? Азық-түлікті нарықтық бағамен сатып алу үшін халықтың табысын арттыру қажет болуы мүмкін бе?
– Делдалдарды қалай алып тастауға, олардың қызметін төмендетуге болады? Фермер мен азық-түлік сатып алушының арасында байланыс орнату.
– Азық-түлік инфляциясының жоғары себебі неде? Бұл мәселелерді шешуде жүйелік шаралар қажет болуы мүмкін бе? Ауыл шаруашылығы өндірушілерін субсидиялау қажеттілігі бар ма? Егер бар болса, онда қауіптерді, пайданы, шығындарды ескере отырып, қолдауды іске асыру механизмдерін әзірлеу қажет.
- Өнім сапасын арттыру факторы ретінде минералды тыңайтқыштар өндірісінің отандық әлеуетінің рөлін арттыру және т.б.
Ғылыми жобаның қатысушылары С.А. Жұмабаев, Л.И. Құсайынова, А.А. Мұсатаева және басқалары өз зерттеулерін қорытындылап, алдағы кезеңге арналған жұмыстың жаңа аспектілерін атап өтті.
Дөңгелек үстел қорытындысы бойынша азық-түлік қауіпсіздігінің өзекті мәселелері бойынша талдамалық жазба дайындау бойынша бірлесе жұмыс істеу туралы шешім қабылданды. Кездесу барысында қызу пікірталас болды, барлық қатысушылардың – бизнес өкілдерінің, халықтың, мемлекеттік органдардың ұтымды ұсыныстары айтылды.